Selecteer een pagina

Circus

10 november 2023
Circus Tribune

Stef Vanlee is acteur en theatermaker, maar bovenal is hij sinds 1998 spoed- en MUG-verpleegkundige bij ZNA Jan Palfijn in Antwerpen. Zijn debuut, 112 verhalen met, over en op spoed, verscheen in de zomer van 2022, de komende tijd deelt Stef enkele verhalen uit zijn boek met jou als bezoeker van ThisLine. Wil je nog eens 111 verhalen lezen zoals deze? Bestel dan het boek van Stef: “112 verhalen met, over en op spoed”

Hout vasthouden. Ik heb al verschillende mensen zien en horen dreigen om zelfmoord te plegen, doorgaans aan de rand van een balkon of boven op een plat dak. Maar tot nu toe heb ik nooit iemand zien springen. En dat mag zo blijven. Ik hoef het niet te zien.

Het resultaat van zo’n sprong zag ik jammer genoeg al wel. Hoogte en ondergrond zijn belangrijke factoren die bepalen of het slachtoffer het al dan niet kan navertellen.

Ook nu stond een man met één been over de balustrade van zijn terras op de derde verdieping. Hij was duidelijk over de rooie aan het gaan, compleet paranoïde. Onze komst had hem alleen maar kwader gemaakt. Vooral onze wagens en hun nerveuze, blauw geflikker maakten hem razend. Onze auto’s werden dus wat verderop geparkeerd en de zwaailichten gingen uit. Ook de ziekenwagen die nog kwam aanrijden, werd wat verder weg stilgelegd. Een kleine moeite met hopelijk een gunstig resultaat.

Intussen probeerde de politie het appartement van de man binnen te raken, maar dat bleek onmogelijk. Het appartement had een gepantserde deur. Daar stonden we dan. Wat nu?

De lokale brandweer vroeg bijstand van een naburige stad, aangezien ze daar een springkussen hadden. Als we dat op een of andere manier ter hoogte van het balkon konden krijgen, zouden we de eventuele val van de man alvast breken. Maar de vraag was vooral: hoe krijgen we dat springkussen daar? Het was niet ondenkbaar dat de man zou springen zodra hij dat ding in het oog zou krijgen. En dan zijn we misschien te laat. Dat risico konden we niet zomaar nemen.

We moesten ook nadenken over wat we zouden doen als we eenmaal in positie stonden met het kussen. We konden er niet zomaar van uitgaan dat hij het dan meteen zou opgeven. Toch moest de situatie op een of andere manier eindigen. Anders stonden we daar nu nog in een kringetje rond dat kussen.

Alle aanwezige diensten gingen in overleg om een plan van aanpak te hebben zodra het springkussen zou arriveren. Ieder kreeg zijn rol, met een aangepaste choreografie en zo. Cirque du Soleil had er niks tegen geweest.

Het kussen arriveerde en werd meteen richting een naburige garage gesmokkeld, zodat het uit het zicht klaargemaakt kon worden. Intussen waren de speciale eenheden ook opgetrommeld, zij onze acrobaten van dienst. Via het dak van de buren raakten ze op het dak van het bewuste appartementsgebouw. Daar bereidden ze zich voor om aan de hand van klimtouwen naar het terras van de man af te dalen. Het was enkel nog wachten op het startsein.

Dat duurde gelukkig niet al te lang. Het kussen was klaar. De acrobaten op het dak ook. Ready, set, go!

De eerste fase was afleiding: een politieman in burger met voldoende ervaring in dit soort situaties, sprak onze man opnieuw aan. Hij zorgde voor een zekere afleiding. Intussen werd het springkussen strategisch naar zijn plaats gerold, dicht tegen de gevels en dus onder de terrassen door, zodat de man amper kon zien wat er gebeurde. Tot het kussen daar opeens was natuurlijk, vastgehouden door voldoende manschappen zodat een eventuele impact opgevangen kon worden.

Maar nog voor de man de tijd kreeg om maar een halve vloek de nacht in te sturen, werd hij achteruit geduwd en op zijn terras geworpen door de twee speciale eenheden die plots uit de lucht kwamen gevallen. De man stribbelde nog even tegen, maar had snel door dat er tegen deze jongens geen kruid was gewassen. Missie geslaagd.

Plots klonk er applaus door de straat. Een kleine massa kijklustigen had waar gekregen voor hun zeer goedkope tickets. Een bisnummer kregen ze weliswaar niet.

De interventie was een mooi voorbeeld van een fijne en doordachte samenwerking met alle diensten die permanent met elkaar in contact stonden en zo een feilloze redding realiseerden.

De man werd overgebracht naar een psychiatrische instelling. Ik hoopte oprecht dat ze hem daar van zijn donkere gedachten zouden kunnen afhelpen, al zal daar meer voor nodig zijn dan een knap uitgevoerde circusact.

Meer lezen, luisteren of live bijwonen?

Stef heeft dit verhaal exclusief gedeeld met ThisLine om je mee te nemen in verhalen met, over en op spoed, we kunnen ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar meer verhalen van Stef. Je kan ook de podcast luisteren of het boek kopen, via deze pagina vind je de podcast en een link naar zijn boek. Zoals gezegd is Stef ook theater maker, zijn voorstelling is te boeken voor bedrijven of scholen, zowel in Nederland als België. Bekijk meer informatie op: https://fractievaneenseconde.be

Auteur

Stef van Lee

Lees verder

Pulse

Pulse

💡 Oefenen, herhalen en overbrengen van lesstof, een nieuwe procedure of een aangepaste werkwijze is soms lastig. Een wirwar van intranetten, systemen waar je met andere gegevens moet inloggen en te weinig tijd op scholingsdagen om te herhalen en te verdiepen door...

Extreme Sport Evenementen voor Hulpverleners

Extreme Sport Evenementen voor Hulpverleners

In aflevering elf alweer van de ThisLine podcast spraken we met Alex, een gepassioneerde brandweerman uit Biddinghuizen. Zijn verhaal neemt ons mee in de wereld van fitheid binnen de hulpdiensten en extreme brandweersporten. Van zijn achtergrond bij Defensie tot...

Surftherapie voor PTSS bij Hulpverleners

Surftherapie voor PTSS bij Hulpverleners

Bij THISLINE willen we onze collega's in de hulpverlening blijven ondersteunen met initiatieven die bijdragen aan hun welzijn. In deze blogpost zoomen we in op surftherapie en de bijzondere stichting Survivor, opgericht door Ben Brondsema, een voormalig politieman met...