Selecteer een pagina

Heethoofd

6 mei 2024

Geschreven door:

Marien Vonk

Onderwerp Verhalen

Ik schrik wakker van het doordringend gepiep van de pager die in de oplader op mijn nachtkastje staat. Een snelle blik op het display zorgt ervoor dat ik haast ga maken. Een woningbrand in de nacht is meestal serieus.

Binnen een minuut zit ik in mijn auto en vertrek ik richting de kazerne. In de auto blijkt het niet midden in de nacht te zijn want het klokje geeft de tijd van twintig minuten voor zes aan. Niet veel later ren ik de achterdeur van de kazerne in en schuif op het bord van de voertuigindeling van de eerste tankautospuit de functie chauffeur van afwezig naar aanwezig.

Bij dit soort meldingen gebruiken we niet de indeling die het systeem aangeeft maar wordt er zo snel mogelijk uitgerukt naar het incident. Dit keer ben ik dus de eerste chauffeur die op de kazerne is en wordt dit mijn taak.

Na het omkleden rennen we naar de tankautospuit. Zodra we vol zijn zet ik de grote auto in beweging en vierenhalve minuut nadat de pager op mijn nachtkastje ging zijn we met zes personen onder weg naar deze melding. Volgens de informatie in het kladblok staat er een matras in brand en zou deze nog smeulen. Ik weet ongeveer waar de straat van deze melding is maar voor de zekerheid laat ik me door één van de collega’s achterin de tankautospuit gidsen naar het exacte adres.

Niet veel later staan we voor een appartementencomplex waar op de begane grond de brand zich bevindt. Na een eerste verkenning van de ploeg komen ze de hogedrukslang halen. De brand wordt geblust en even later ligt het matras, kussen en lattenbodem buiten voor de woning op straat. De bewoner heeft geen brandwonden maar voor deze persoon is wel een ambulance nodig om even de luchtwegen na te laten kijken.

Brand in een matras is lastig te blussen omdat het water slecht doordringt tot de kern. Veel water is dus nodig om ook de laatste smeulende resten af te blussen. We zijn benieuwd naar de oorzaak van deze opmerkelijke brand. De bewoner had het verwarmingselement van een oud waterbed tussen zijn matras en kussen gelegd om ook een warm hoofd te hebben. Helaas voor de bewoner werd dit bijna zijn dood. Gelukkig werd hij wakker van een prikkelende geur in zijn neus en een heel warm hoofd. De ambulance komt ter plaatse en kijkt de bewoner na. Hij hoeft gelukkig niet mee voor rookvergiftiging. 

De bevelvoerder laat schone pakken komen voor de ploeg die binnen is geweest en heeft geblust. Ook wordt er iemand van de verzekering (salvage) ter plaatse gevraagd om de bewoner bij te staan met het afhandelen van de schade.

De schade blijft voor de bewoner beperkt en dat mag een wonder heten. Deze zelf bedachte warmtebron had deze persoon het leven kunnen kosten. We pakken de tankautospuit weer in en zeventig minuten na alarmering rij ik de tankautospuit weer achteruit de kazerne in. Na thuis een opfrisbeurt en een ontbijt te hebben genomen vertrek ik richting het opleidingscentrum waar ik vandaag les ga geven op het gebied van incident bestrijding gevaarlijke stoffen.

Ik heb gelijk weer een praktijk verhaal te delen.

We hebben dit verhaal van Marien met toestemming gedeeld zodat collega’s het kunnen lezen, bekijk ook de website van Marien.

Populaire Berichten

Gesprek: Bas van de Firefighter Stairclimb

Gesprek: Bas van de Firefighter Stairclimb

Het gesprek met Bas van de @firefighter.stair.climb staat online! Alles over wat er komt kijken bij het organiseren van dit evenement terwijl je werkt bij de brandweer en natuurlijk hoe jij je kan voorbereiden De derde editie van de Firefighter Stair Climb vindt...

Prioriteiten

Prioriteiten

Het mag duidelijk zijn dat wij in privé situaties terecht komen waar je normaal gesproken geen enkele notie van hebt. Wat achter de voordeur gebeurt, blijft achter de voordeur. In ons werk krijg je wel eens een inkijk wat er achter die deur gebeurt. Mensen vertellen...

Private SAR in Nederland + WIN een training

Private SAR in Nederland + WIN een training

Vandaag duiken we in de wereld van Search and Rescue (SAR) in Nederland. Onze gast is Robin van Bruggen, instructeur en vertegenwoordiger voor de NASAR. Robin heeft een schat aan ervaring in SAR, crisismanagement en beveiliging. Zijn doel is het organiseren en...

Wil je een reactie achterlaten?

We hebben geen openbare comment sectie, een gesprek verder aangaan of juist een nieuwe vraag stellen aan collega’s in heel Nederland kan in onze community exclusief voor hulpverleners. Een landelijk netwerk van collega’s.