Selecteer een pagina

Jij bent er als eerste bij

Je komt ze overal tegen: braderieën, sporttoernooien, tentfeesten, festivals en marathonwedstrijden zijn niet compleet zonder hun aanwezigheid: EHBO-ers! Felgekleurde kleding Mannen en vrouwen in felgekleurde..

Geschreven door:

Frank Mol

Je komt ze overal tegen: braderieën, sporttoernooien, tentfeesten, festivals en marathonwedstrijden zijn niet compleet zonder hun aanwezigheid: EHBO-ers!

Felgekleurde kleding

Mannen en vrouwen in felgekleurde kleding, vaak rondlopend in tweetallen, met één of meer volgepakte tassen. Hulpverleners die klaar staan om te helpen bij bloedneuzen, snij- en schaafwonden, verstuikingen, blaren en ander klein nood. Maar vergis je niet, deze mensen staan ook voor je klaar bij een hitteberoerte, een anafylactische shock, een hartaanval, botbreuken, brandwonden of ernstige onderkoeling. Ze zijn goed opgeleid en met de middelen die ze hebben zorgen zij voor de eerste hulp. Zo nodig zorgen zij voor de overdracht naar hun ketenpartners; de ambulance of de huisartsenpost. Deze vrijwilligers zijn vaak de “first responders”.

Beweegredenen

En wat zijn dan de beweegredenen van deze heren en dames? Ze hebben iets met mensen helpen en zijn in ieder geval niet bang voor een beetje bloed. Mede door de evenementen hebben ze de ervaring die ze in hun dagelijks leven in huis, op straat of in de supermarkt nooit nodig hopen te hebben. Maar ze staan er wel klaar voor, ook dan!

Eerste hulpverlener worden?

Om eerste hulp te verlenen hoef je niet perse bij een hulpdienst als politie, brandweer of ambulance te werken. Vaak zijn buren, vrienden of familie als eerste ter plaatse, de juiste eerste hulp kan dan echt het verschil maken. Met het Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis weet je zeker dat je het écht kan! Het EHBO Diploma behaal je namelijk niet zomaar na een dagje cursus. Het oranje kruis biedt een onafhankelijk examen, om te toetsen of jij EHBO kunt verlenen in iedere situatie. Zodat je voorbereid bent en vol vertrouwen de helpende hand kan bieden als dat nodig is.

Een voorproefje?

Het oranje kruis publiceert ook gratis inhoud om zelf thuis kennis van te kunnen nemen, een hele mooie video is de instructie van het aanleggen van een tourniquet.

Dit gast blog is geschreven door Frank de Mol en aangevuld door Martijn van ThisLine

Populaire Berichten

Motivatie playlist voor hulpverleners

Motivatie playlist voor hulpverleners

We kunnen allemaal wel eens een dosis motivatie gebruiken. Of het nu is om onszelf op te peppen voor een intensieve workout, omdat we geconfronteerd worden met een berg studiemateriaal die we nog door moeten werken voor een opleiding, of op de momenten dat we ons...

Beurzen voor hulpverleners (europa)

Beurzen voor hulpverleners (europa)

in dit blog gaan we in op de meest bekende beurzen gerelateerd aan publieke veiligheid en hulpverlening in Europa zodat jij jouw volgende bezoek meteen kan plannen! 💡 We hebben de data bewust weggelaten zodat je altijd de meest recente gegevens kan vinden op...

PTSS geen beroepsziekte bij de Brandweer

PTSS geen beroepsziekte bij de Brandweer

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de zorg en ondersteuning aan brandweermensen met trauma's ernstig tekortschiet. De brandweer heeft weinig zicht op de omvang en ernst van posttraumatische stressstoornis (PTSS) binnen hun eigen gelederen. Brandweerlieden moeten...

Wil je een reactie achterlaten?

We hebben geen openbare comment sectie, een gesprek verder aangaan of juist een nieuwe vraag stellen aan collega’s in heel Nederland kan in onze community exclusief voor hulpverleners. Een landelijk netwerk van collega’s.