PTSS onder hulpverleners

30 juli 2023
PTSS Onder Hulpverleners

Hulpverleners zoals politieagenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers zijn de mensen die dagelijks klaarstaan voor een ieder die hulp nodig heeft. Ze staan voor moeilijke en soms traumatische situaties, hoewel deze professionals de ruggengraat van onze samenleving vormen, staan ze ook voor een duister gevecht dat vaak onzichtbaar blijft: posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit blogbericht richt zich op PTSS onder politie, brandweer, defensie en ambulancemedewerkers in Nederland en belicht de impact ervan op hun fysieke en mentale welzijn.

Wat is PTSS?

PTSS is een ernstige psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis. Voor hulpverleners is de kans op het ontwikkelen van PTSS groter dan bij veel andere beroepsgroepen, gezien de aard van hun werk. Zij worden blootgesteld aan gewelddadige incidenten, ongevallen met ernstige verwondingen, rampen en zelfs de dood van collega’s of burgers. Het continue werken onder hoge stress, de emotionele belasting en het gebrek aan voldoende hersteltijd kunnen leiden tot een cumulatieve impact op het welzijn van deze professionals.

De Stilte

Ondanks de toenemende bewustwording rondom PTSS in Nederland, blijft het onder hulpverleners soms een taboe-onderwerp. Hulpverleners hebben vaak de neiging om hun ervaringen te internaliseren en te bagatelliseren. Het kan worden gezien als een teken van zwakte om hun kwetsbaarheid toe te geven en hierdoor blijven ze soms lijden in stilte. Bovendien kunnen ze zich zorgen maken over de gevolgen die het erkennen van psychische problemen zou kunnen hebben voor hun loopbaan. Hoewel deze taboe meer en meer bespreekbaar gemaakt wordt en organisaties hier steeds meer mensen en middelen op inzetten blijft er nog veel te winnen.

Impact op het Welzijn

De gevolgen van PTSS kunnen verwoestend zijn voor hulpverleners en hun directe omgeving. Ze kunnen geplaagd worden door nachtmerries, flashbacks en extreme angstgevoelens. Dit kan leiden tot slaapproblemen, isolatie, verhoogde prikkelbaarheid en een verminderd vermogen om met stress om te gaan. Het ontwikkelen van PTSS kan ook resulteren in een afname van de kwaliteit van het werk, met mogelijke fouten of onnauwkeurigheden als gevolg.

Hulp en Ondersteuning

Het is van cruciaal belang dat hulpverleners toegang hebben tot adequate steun en begeleiding. Organisaties zoals de politie, brandweer en ambulance moeten een open cultuur bevorderen waarin het bespreken van mentale gezondheid niet als een zwakte wordt gezien, maar als een teken van kracht. Trainingen kunnen worden geïmplementeerd om de veerkracht van hulpverleners te vergroten en hen te voorzien van coping-strategieën om met traumatische situaties om te gaan.

Verder moeten er laagdrempelige en vertrouwelijke bronnen van hulp beschikbaar zijn, zoals psychologische ondersteuning, counseling en therapie. Het is essentieel dat degenen die hulp zoeken niet worden gestigmatiseerd en dat er effectieve systemen zijn om hun privacy te waarborgen.

Trek aan de bel.

Trek aan de bel bij het collegiale opvang team van jouw organisatie en doe dit laagdrempelig. Mocht je er daar niet uitkomen, dan kan je ervoor kiezen om contact te leggen met een van de onderstaande organisaties:

https://www.nlveteraneninstituut.nl

https://www.nlveteraneninstituut.nl/veteranenloket/diensten/steunpunt-ambulance/

https://www.nlveteraneninstituut.nl/veteranenloket/diensten/steunpunt-brandweer/

https://www.nlveteraneninstituut.nl/veteranenloket/diensten/24-7-loket-politie/

https://mindkorrelatie.nl

Home

PTSS

https://www.hartenboeren.nl

https://www.bnmo.nl

Home

Conclusie

PTSS onder politie, brandweer en ambulancemedewerkers in Nederland is een urgent en complex probleem dat de aandacht verdient van de samenleving als geheel. Deze professionals verdienen erkenning, begrip en steun voor de uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd. Door een cultuur te bevorderen waarin het bespreken van mentale gezondheid wordt aangemoedigd en stigma wordt verminderd, kunnen we samen werken aan het verlichten van het stille gevecht van PTSS onder hulpverleners en hen helpen een gezonde toekomst op te bouwen.

Geschreven door:

Team ThisLine

Nieuwste Podcast

Instagram

Vinden jullie het ook zo RUSTIG? #Rustig #quite #rwoord #hulpdiensten #jinx #politie #brandweer #ambulance #uitloop
🔥 Hoe je één ding doet, doe je alles. #motivatie #hulpverleners #firstresponders #politie #brandweer #ambulance #defensie #blauwlicht #bluelight
🔥 Ben jij al lid van ons gesloten online platform voor geüniformeerde hulpverleners, acute zorg & defensie? 

Je maakt deel uit van een landelijk netwerk van collega’s van alle kolommen en profiteert van voordeel bij bedrijven zoals @upfront @balzygrooming @meditationmoments_nl @nha_opleidingen @woonveilig én krijgt toegang tot exclusieve merchandise.
.
#hulpverleners #politie #brandweer #ambulance #acutezorg #blauwlicht
👊🏻 THISLINE - DEFEND THE LINE

THISLINE staat voor de samenwerking, trots en verbinding die we als hulpverleners, zorgverleners en militairen met elkaar delen. Mensen met dezelfde bloedgroep, mensen die dezelfde taal spreken en mensen die naar voren stappen als dat nodig is.

DEFEND THE LINE staat voor het verdedigen en versterken van de gezamenlijke lijn die ons als hulpverleners verbindt. Het staat voor een grens waar je niet overheen gaat. Het gevoel dat je hebt na een geslaagde inzet met collega’s van meerdere disciplines. Samen klaren we de klus. En samen staan wij écht ergens voor. Het betekent ook een grens waar je niet overheen gaat en de dunne lijn die we in het werk bewandelen tussen held of lul van de dag. Met elkaar doen we werk dat zichtbaar is voor de maatschappij en waar je soms ongewild op de schopstoel wordt gezet, ondanks je beste intenties. Ons werk is vaak meer dan “alleen werk” en gaat gepaard met passie en veel toewijding.

DEFEND THE LINE.

#blauwlicht #thisline #thinline #dtl #defendtheline #hulpverleners #trots
Onderwerp Mentaal
Tags

Wil je een reactie achterlaten?

We bieden geen openbare discussie mogelijkheid, een gesprek verder aangaan of juist een nieuwe vraag stellen aan collega’s in heel Nederland kan in onze community exclusief voor hulpverleners.

Inhoudsopgave