Nachtdienst tips voor onregelmatige diensten

10 november 2021

Geschreven door:

Team ThisLine

Tags
Onderwerp Gezondheid

Nachtdienst tips: Ik zat na een nachtdienst met m’n kop die voelde als een doos vol watten en een bak koffie zo groot als een emmer te zoeken naar tips en tools om de nachtdiensten zo goed en gezond mogelijk door te komen. In dit blog wil ik de tips en tools delen die mij het beste bevallen om beter te slapen, de nachtdienst wakker te blijven en sneller weer in een normaal ritme te komen.

Hulp en zorg verleners werken over het algemeen allemaal nachtdiensten in een onregelmatige cyclus. De een werkt een cyclisch rooster en de ander heeft helemaal geen regelmaat. Hoe je ook werkt, in onderstaande lijst met tips ga je zeker een paar vinden die jou helpen! Alvast de belangrijkste tip, probeer eens iets anders uit en creëer een routine die voor jou werkt.

De nadelen van nachtdiensten, voor wanneer dat nog niet duidelijk was

Nachtdiensten kunnen een realiteit zijn voor veel werknemers in veel verschillende sectoren. Hoewel nachtdiensten een aantal voordelen hebben, zoals flexibelere uren en een mogelijk hoger loon, zijn er ook een aantal ernstige nadelen die niet kunnen worden genegeerd. Ten eerste kan nachtwerk het moeilijk maken om overdag voldoende slaap te krijgen. Veel mensen vinden het moeilijk om hun slaappatroon aan te passen aan een nachtdienstrooster, wat kan leiden tot chronische vermoeidheid en slaperigheid op het werk.

Dit slaaptekort kan na verloop van tijd ook gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ten tweede kan nachtarbeid eenzaam en isolerend zijn. Nachtdiensten hebben vaak minder collega’s dan dagdiensten, wat leidt tot minder sociale interacties en gevoelens van onthechting van de werkplek. Dit kan leiden tot meer stress en minder voldoening in het werk. Ten derde wordt nachtwerk in verband gebracht met een verhoogd risico op ongevallen als gevolg van vermoeidheid of afleiding. Moe of afgeleid werken is niet alleen gevaarlijk voor de werknemer, maar ook voor iedereen in zijn omgeving. Ten slotte kan nachtarbeid het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten of aandoeningen vergroten door een verstoring van het circadiane ritme van het lichaam. Studies hebben aangetoond dat mensen die ’s nachts werken meer kans hebben op

Vaste routine. Voor én na ja dienst.

Voor mensen die ooit nachtdiensten gewerkt hebben zal het duidelijk zijn dat een vaste routine en werkwijze belangrijk is. Voorop staat dat het enorm persoonlijk is wat je fijn vind, dat zal je dan ook altijd moeten uitproberen, zeker als je net begint met werken in de onregelmatige dienst.

Weinig begrip voor de nachtdienst

Ik wil je in elk geval uitnodigden om onderstaande lijst met tips en tools eens zelf uit te proberen. Vooraf wil ik in elk geval delen dat sommige tips best lastig te implementeren zijn als je al jaren volgens een vaste routine leeft waar je omgeving ook aan gewend is. Doe in elk geval wat voor jou goed voelt, de onregelmatige diensten hebben een enorme impact op je gezondheid en helaas zullen mensen om je heen die geen onregelmatige diensten werken niet altijd begrip hebben voor jouw ritme en gewoontes.

Vorig jaar was je ook al niet op Peter zijn verjaardag!

Vaak hoor je dat mensen veel respect hebben voor de mensen in kritische beroepen die ‘s nachts gewoon doorgaan, maar de gevolgen voor sociale activiteiten zijn soms groot. Even de kinderen naar school brengen of om 15:00 alweer ophalen, een verjaardag waar je vorig jaar ook al niet bij was of na je nachtdienst even lekker shoppen met je partner. Het is vaak makkelijk gezegd, soms lukt dat ook allemaal prima en de andere keer ben je toch nog kapot van een drukke dienst of lag je door de ochtendspits veel te laat in bed. Moeilijk te begrijpen voor je omgeving, want je bent immers ook zoveel vrij toch? 😉

Nachtdienst tips je die vandaag nog kan proberen

Onderstaande tips kan je vrijwel meteen en zonder kosten toepassen. De meeste tips en tools gebruik ik zelf nog altijd. Heb jij ook gouden tips? Laat het weten als reactie op dit bericht (onderaan de pagina).

 • Probeer in plaats van te slapen voor je dienst begint eens extra lang uit te slapen de dag dat je eerste nachtdienst begint.
 • Zet beeldschermen tegen het einde van je nachtdienst op de night-shift modus zodat je ogen minder blauw licht doorkrijgen, daardoor slaap je beter omdat je lichaam meer melatonine aanmaakt. Je scherm kleurt in deze modus meer oranje, heel fijn voor je ogen die toch al niet meer zo wakker aan het einde van je nacht dienst.
 • Drink tenminste 6 uur voordat je gaat slapen geen caffeine meer. Ja, koffie valt daar onder ☕️
 • Als aanvulling op de nigh-shift modus rij ik meestal met een zonnebril op naar huis en vraag ik mijn vriendin om de gordijnen en rolluiken dicht te laten als ze uit bed gaat.
 • Probeer tijdens je nachtdienst niet of in elk geval heel licht te eten, zeker aan het einde van je dienst kan een zware maaltijd je slaap verstoren.
 • Doe ademhalingsoefeningen voordat je gaat slapen na een nachtdienst om echt lekker te ontspannen, je slaapt dieper en het is een fijne manier lekker in de slaap modus te komen.
 • Zet een speaker met white noise aan zodat je geluiden etc minder snel hoort en je niet gaat ergeren. Als alternatief bevalt mijn luchtreiniger van 50EU van Ikea erg goed. Heel gezond en een mooi achtergrond geluid.
 • Zorg voor een koele slaapkamer en een heerlijke warme deken.
 • Slaap in elk geval iedere dag of nacht hetzelfde aantal uren, persoonlijk lig ik 8 uur in bed en probeer ik er dan meteen af te gaan. Hier stem ik mijn agenda op af.
 • Dat is meteen de volgende tip, plan je slaap uren in je agenda in en markeer dit als een heilige tijd. GEEN afspraken of uitjes op deze momenten, lastig of niet. Als jij lekker hebt geslapen ben je voor omgeving een stuk meer waard dan wanneer je als een zombie met slaaptekort door het leven gaat.
 • Gebruik een app als SleepCycle om je slaap bij te houden, dat levert leuke inzichten op. Daarnaast leren deze apps wanneer ze je het beste kunnen wakker maken. Mijn SleepCycle appje kan vanaf 30 minuten voor de wekker besluiten om mij te wekken als ik dan in mijn lichte slaap zit, dat is heerlijk en zorgt voor een uitgerust gevoel als je wakker wordt.

Handige tools voor het slapen

Hieronder een aantal tools die mij helpen bij het slapen na de nachtdienst, maar uiteraard ook tijdens normale nachten of voor de ochtenddienst aan als ik extra vroeg op bed ga.

 • Investeer in een super comfortabel slaapmasker, geen rommel van een paar euro die licht doorlaten. Een heel fijn en verstelbaar masker. Ik gebruik de MantaSleep en die bevalt fantastisch, je kan hem hier bestellen.
 • Koop oordopjes speciaal voor het slapen, het was bij mij een zoektocht naar modellen die lekker zaten en ook nog goed geluid dicht waren. Ik woon op dit moment in een appartement wat best gehorig kan zijn en waar mijn vriendin als ik slaap ook wel eens iets van de slaapkamer moet pakken, dat kan gerust als ik deze oordoppen in heb. Bestel ze hier.
 • Zorg voor een optimale lucht kwaliteit (zeker voor hooikoorts in de zomer) en schaf een luchtreiniger aan voor in de slaapkamer. Persoonlijk heb ik een Dyson en Ikea luchtreiniger, hier kan je diverse modellen bestellen.
 • Bestel een verzwaringsdeken, deze is heel persoonlijk en zou ik zeker eens proberen! Een forse investering, maar mij persoonlijk bevalt het geweldig en het werkt heel ontspannend. Persoonlijk gebruik ik er een van het merk HANA, maar je kan ze hier ook goedkoper bestellen op bol.com.

Nou. Dit waren voorlopig mijn tips om beter te slapen na je nachtdienst, en in het algemeen natuurlijk. Als er iets veranderd zal ik dit artikel natuurlijk even bijwerken! En als jij tips heb voor nachtdiensten, laat het weten als reactie onder dit artikel!

Populaire Berichten

Verhaal: Blokkade door Henk Boer

Verhaal: Blokkade door Henk Boer

Dit is de eerste aflevering van een nieuw concept! Namelijk verhalen van collega's verteld door ons en gemixt met muziek en audio effecten. Nog niet perfect, maar gaandeweg hopen we zo een unieke manier te kunnen bieden om jullie verhalen (anoniem) te vertellen....

Ik Zweer Trouw.

Ik Zweer Trouw.

Elk moment van de dag zetten militairen, politie- en brandweermensen, handhavers en andere hoog-risico professionals zich in voor de veiligheid van anderen. Zij hebben allen ooit trouw gezworen deze bijzondere taak in veelal risicovolle en complexe omstandigheden uit...

Wil je een reactie achterlaten?

We hebben geen openbare comment sectie, een gesprek verder aangaan of juist een nieuwe vraag stellen aan collega’s in heel Nederland kan in onze community exclusief voor hulpverleners. Een landelijk netwerk van collega’s.