fbpixel
Kennisbank helpcentrum
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

IBGS

IBGS (voorheen OGS) staat binnen de brandweer voor: incident bestrijding gevaarlijke stoffen. De brandweer kan voor incidenten met gevaarlijke of onbekende stoffen ingezet worden om een incident te stabiliseren of een redding van personen of dieren uit te voeren.

Het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen (IBGS) is één van de vier kerntaken van de brandweer. Of het nu gaat om gaslekkages, gedumpt drugsafval of incidenten met asbest, de Brandweer staat met kennis en materieel paraat om incidenten te bestrijden en om erger te voorkomen.

Specialistische taak

Brandweer mensen zijn met beschikbaar gereedschap in staat om bij een kleinschalig incident met gevaarlijke stoffen op te treden. Bij complexere incidenten maakt de Brandweer gebruik van speciale meeteenheden en komt een adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) ter plaatse. Hij kan besluiten om een specialistisch team in te schakelen zoals een gas- of chemie pakken team..

Samenwerking

Het bestrijden, stabiliseren en opruimen van gevaarlijke stoffen doet de Brandweer niet alleen. De Brandweer werkt samen met partners, bedrijven en gemeenten. Per regio worden er realistische scenario’s geschetst. Daarin staan beschreven wat de mogelijke risico’s zijn en wie welke taak heeft als er incident met gevaarlijke stoffen is. Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Vaak hebben zij een eigen bedrijfsbrandweer. Deze werkt nauw samen met de regionale brandweer.

Wil je meer informatie over IBGS? Ga dan naar: https://www.brandweernederland.nl/onderwerpen/incidentbestrijding-gevaarlijke-stoffen-ibgs/

Inhoudsopgave
ThisLine