HAP Huisartsenpost

Huisartsenpost HAP

De afkorting HAP wordt in de pre-hospitale zorg gebruikt om de huisartsenpost aan te duiden. Ook wel de doktersdienst of dokterswacht genoemd.

Wat is een huisartsenpost of HAP?

Een huisartsenpost is een medische voorziening waar patiรซnten buiten reguliere kantooruren terecht kunnen voor spoedeisende huisartsenzorg. Dit betekent dat je er na sluitingstijd van de reguliere huisartsenpraktijken, tijdens het weekend en op feestdagen terecht kunt voor medische zorg die niet kan wachten tot de volgende werkdag.

De huisartsenpost is bedoeld voor situaties die niet levensbedreigend zijn maar wel spoed vereisen. Voor levensbedreigende situaties moet je altijd 112 bellen.

Hoe werkt het?

  • Telefonisch Contact: Meestal moet je eerst bellen voordat je naar de huisartsenpost gaat. Tijdens dit gesprek wordt de urgentie van je klacht beoordeeld.
  • Advies: Soms kan de medische klacht telefonisch afgehandeld worden en krijg je advies over wat je moet doen.
  • Afspraak: Als het nodig is, krijg je een afspraak en moet je naar de huisartsenpost komen voor een consult. In sommige gevallen komt de doktersdienst langs voor een consult ter plaatse.
  • Doorverwijzing: In sommige gevallen kan het nodig zijn dat je wordt doorverwezen of dat er een ambulance gestuurd wordt.

Locatie

De huisartsenpost is vaak gevestigd bij een ziekenhuis of een andere centrale locatie en is meestal 's avonds, 's nachts en in het weekend geopend.

Kosten

Een bezoek aan de huisartsenpost is niet gratis. De kosten worden vaak vergoed door je zorgverzekering, maar het kan zijn dat je eerst je eigen risico moet betalen.

Het is belangrijk om alleen gebruik te maken van de huisartsenpost als er sprake is van een spoedeisende situatie die niet kan wachten tot de reguliere huisarts weer beschikbaar is.

Reactie plaatsen