Als hulpverlener is het van cruciaal belang om bekend te zijn met de verschillende ADR-klassen. Deze classificaties helpen bij het snel herkennen van de gevaren die gepaard gaan met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Een effectieve manier om deze kennis op te frissen is door middel van microlearning. De microlearningmodule “ADR-klassen: Gevaren herkennen en veilig handelen!” biedt een beknopte en praktische benadering om deze informatie te begrijpen en toe te passen.
Deze informatie is niet voorbehouden aan de Brandweer maar is relevant voor iedere hulpverlener, zie je een oranje bord met GEVI en UN nummer? Geeft dit dan spoedig door aan de meldkamer als dit voertuig is betrokken bij het incident.
Wat zijn ADR-klassen?
ADR staat voor het “Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”, oftewel het Europese verdrag betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Binnen dit verdrag zijn gevaarlijke stoffen ingedeeld in negen klassen, elk met specifieke kenmerken en gevaren.
Volg tijdelijk de microlearning zonder THISLINE account
Voor onze leden bieden we een groeiende database van toffe microlearnings genaamd Pulses , omdat we graag zoveel mogelijk collega’s willen bereiken en informeren kan je deze Pulse tijdelijk gratis proberen. Wil je toegang tot alle Pulses zonder lid te worden? Dat kan hier.
Overzicht van de 9 ADR-klassen
Klasse 1: Explosieve stoffen en voorwerpen
Voorbeelden: vuurwerk, munitie.
Klasse 2: Gassen
Voorbeelden: propaan, zuurstof, chloor
Klasse 3: Brandbare vloeistoffen
Voorbeelden: benzine, ethanol.Gevaar: ontvlambaarheid
Klasse 4: Brandbare vaste stoffen
Voorbeelden: Zwavel, fosfor of natrium
Klasse 5: Oxiderende stoffen en organische peroxiden
Voorbeelden: ammoniumnitraat of MEKP
Klasse 6: Giftige en infectueuze stoffen
Voorbeelden: Cyanide of medisch afval
Klasse 7: Radioactieve stoffen
Voorbeelden: uranium, medische isotopen.
Klasse 8: Bijtende stoffen
Voorbeelden: zwavelzuur, natronloog.Gevaar: corrosieve schade aan weefsels en materialen
Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen
Voorbeelden: lithiumbatterijen, asbest.
Waarom microlearning effectief is
Microlearning biedt korte, gerichte leermodules die gemakkelijk in te passen zijn in drukke werkschema’s. De module “ADR-klassen: Gevaren herkennen en veilig handelen!” is speciaal ontworpen voor hulpverleners om snel en efficiënt hun kennis op te frissen. Door interactieve elementen en praktijkgerichte scenario’s wordt de informatie beter onthouden en toegepast in de praktijk. Geen vervanging van noodzakelijke kennis, maar wel een mooie opfrisser!
Conclusie
Het kennen van de ADR-klassen is essentieel voor de veiligheid van zowel hulpverleners als het publiek. Door gebruik te maken van microlearningmodules zoals “ADR-klassen: Gevaren herkennen en veilig handelen!” kunnen hulpverleners hun kennis up-to-date houden en effectief reageren op incidenten met gevaarlijke stoffen.
Let op: De microlearningmodule “ADR-klassen: Gevaren herkennen en veilig handelen!” is beschikbaar via Pulse Thisline. Voor toegang is mogelijk een account vereist.
THISLINE. Voor hen die naar voren stappen.
Een gesloten online platform van collega’s uit heel Nederland.
- Trots & Passie
- Kennisdeling
- Voordeel & Extra’s
€12,95
10% gaat naar ons support programma.
- Afgesloten omgeving
- Toegang tot kortingen
- Exclusieve content
🤝 Onze Partners
Als je lid bent van ons gesloten platform profiteer je van voordeel bij onder andere deze toffe partners. Dan verdien je jouw lidmaatschap meteen terug.
📚 Lees verder

